top of page

dětský den aneb HO-HO blbnutí 2023

Krásný den v lomu u sv. Josefa

Je po dětském dni v lomu u Josefa a parta lidí, kteří ze svého volna udělali něco pro druhé, se může ohlédnout a spokojeně říct: „ Stálo to za to“

Dne 3.června 2023 horolezecký oddíl z Hořic uspořádal již tradiční akci zvanou HO-HO BLBNUTÍ. V tento den se náš lom u svatého Josefa proměnil už po čtrnácté v dětské hřiště. Soutěže jsou zaměřeny na horolezeckou činnost a dovolují dětem se bezpečně seznámit s pocitem být vysoko – a to není málo. Krásné lesní prostředí dotváří celkový dojem akce. Ve stínu stromů si odvážlivci vyzkoušeli lezení na bedýnky. Zvláštní disciplína, ve které si pod sebe skládáte bedny od nápojů a snažíte se vylézt až na devatenáctou. Kupodivu i menší děti bez problémů zvládaly deset bedýnek. Rekord padl, devatenáct bedýnek zdoláno.

Pro malé děti jsme připravili plyšového medvídka, kterého pomocí spouštění na laně museli posadit do křesílka. Je zajímavé pozorovat děti při lanových aktivitách. Vysvětlili jsme těm špuntům, že když něco spouštíte, tak jdou ruce s lanem nahoru a zase naopak. Učili se velice rychle a odměnou jim bylo pomuchlání s huňatým modrým méďou. Velkou oblibu si získal stánek s malováním na obličej, kde děvčata z našeho oddílu vytvářela různé tvary, zvířata a motivy. Po lomu nám pak běhaly spidermani, medvědi, víly a další tvorové.

Co by to bylo za horolezecký dětský den bez lezení na skály. Proto byli členové našeho oddílu připraveni dětem půjčit sedák či celotělový postroj, seřídit ho a šup na skálu. Náš lom je pískovcový, stejně jako Prachovské skály a tak si děti zkusily lézt římsy, spáry, lišty. Prostě to, co se dá potkat při lezení na písku. Zjistili jsme, kolik šikovných a nebojácných dětí, nejenom z našeho oddílu, chodí po hořických chodnících.

Při atrakcích jako chůze na chůdách, balancování na slacklině a malování obrázků dle fantazie se z reprobeden linula pohodová hudba. Předseda našeho oddílu Jirka Šedivý zvaný Šedivák všechnu činnost doprovázel slovem a pěkným komentářem. Povzbuzoval nerozhodné a chválil šikulky. Slunce svítilo na lezecké cesty a ta celková pohoda byla cítit v celém lomu. Od ohně voněly buřty a v kelímcích bublala malinovka. Za své snažení si děti vybíraly sladkou odměnu a to, že je to s námi baví bylo vidět v jejich obličejích, i když pokreslených barvami.

Protože se naše akce pro děti opakuje už spoustu let, každý v lomu tušil, co nás všechny čeká na závěr. Lanovka přes náš lom je oblíbenou atrakcí, která ukončuje celý dětský den. Opět se potvrdilo, že odvahu v sobě může najít každý. I ten od koho jste to nečekali. Děti létaly přes celý lom s radostným vřískáním a smíchem. Dokonce i pár rodičů se přišlo svézt. Na úplný závěr jsme i my „oddíloví“ přelétli lom a tím jsme aktivní část dne ukončili. Ale protože byl hezký večer a oheň krásně hořel, zůstali s námi v lomu někteří rodiče s dětmi, kolemjdoucí a my z oddílu.

Musím říct, že naše akce zraje jako víno a tento ročník byl opravdu povedený. Kdo jste tam byl, tak to víte a na vás ostatní se za rok budou těšit horolezci z Hořic v lomu u sv. Josefa.

Celá akce proběhla za podpory města Hořice a Českého horolezeckého svazu.

Jaroslav Vašátko

hohoHořice

Horolezecký oddíl Hořice


60 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Výroční schůze HoHoHořice bude 10.2.2024 na Dachovech

Ahoj, Zveme všechny členy našeho horolezeckého klubu na výroční schůzi, která se koná 10.2. na Dachovech v hospodě. Sraz je v 18hodin a zahájení schůze bude od 19hodin. Pamatujte, že kuchyně zavírá ve

bottom of page